Angst en paniek

Iedereen is wel eens bang of voelt zich soms angstig. Angst is een natuurlijke, gezonde reactie op een dreigend gevaar en maakt je tijdelijk alerter. Soms kan gezonde angst omslaan in iets wat je leven gaat beheersen. Angststoornissen maken van het gewone, iets buitengewoons moeilijk. 

Mensen met een angststoornis voelen zich angstig in situaties die geen direct gevaar vormen. Denk aan paniek bij het geven van een presentatie, niet meer naar buiten durven of nachtenlang liggen piekeren. Angststoornissen brengen serieuze klachten en beperkingen met zich mee die je levenskwaliteit flink kunnen aantasten. Uiteindelijk ga je alledaagse situaties vermijden, en angst neemt de regie over je leven over.  Angststoornissen komen erg vaak voor: één op de vijf Nederlanders heeft last van angst- of paniekklachten. Regelmatig leidt een angststoornis ook tot andere psychische klachten, zoals depressie of overmatig alcoholgebruik.  Bij lichte tot matige angstklachten kunnen een paar gesprekken al voldoende steun bieden. Voor ernstigere angststoornissen is cognitieve gedragstherapie meestal de beste aanpak. Hierbij leer je om te gaan met je angst door je gedachten te veranderen en geleidelijk aan angstige situaties te wennen. Ook EMDR-therapie en ACT kunnen bij bepaalde soorten angstklachten goed helpen.

Veel voorkomende angststoornissen

  • Paniekstoornis: bij een paniekstoornis heb je last van terugkerende, plotseling optredende paniekaanvallen. Vaak zijn mensen tijdens een paniekaanval bang om flauw te vallen, gek te worden of zelfs bang om dood te gaan. Plekken of situaties waarbij je eerder een paniekaanval hebt gehad, ga je vaak vermijden. Of je gaat er vreselijk tegenop zien en ervaart als het ware angst voor de angst. 

 

  • Agorafobie: ook wel straat- of pleinvrees genoemd. Dit is vaak het gevolg van een paniekstoornis en is een angst om bijvoorbeeld ver weg van huis te zijn, met het openbaar vervoer te reizen of op drukke plekken te zijn. Je bent dan bang dat dergelijke situaties tot een paniekaanval zullen leiden.

 

  • Sociale angst: ook wel bekend als sociale fobie, is een intense angst voor sociale situaties waarin je negatief beoordeeld of bekritiseerd zou kunnen worden door anderen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij spreken in het openbaar, deelnemen aan vergaderingen of sociaal contact maken op een feestje. Vaak is er ook sprake van een verhoogd zelfbewustzijn en zijn mensen bang dat anderen kunnen zien dat ze angstig of zenuwachtig zijn. 

 

  • Piekerstoornis: formeel wordt dit een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) genoemd. Hierbij ben je voortdurend overbezorgd over verschillende onderwerpen. Ook pieker je veel over alledaagse zaken. Of je piekert zelfs over het piekeren. Mensen met een piekerstoornis voelen zich zenuwachtig of gespannen, zelfs zonder directe aanleiding. Deze constante zorgen kunnen naast gevoelens van angst, paniek en somberheid leiden tot lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, rusteloosheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, spierspanning en slaapproblemen.

 

  • Hypochondrie: bij ziektevrees ben je voortdurend bezorgd over je gezondheid en bang een ernstige ziekte te hebben. Mensen met hypochondrie interpreteren normale lichamelijke sensaties of lichte fysieke klachten, zoals een steek, kramp of jeuk, als tekenen van een ernstige ziekte. Deze angst blijft bestaan, zelfs na geruststelling van artsen dat er geen medische problemen zijn. Dit kan leiden tot frequente doktersbezoeken, overmatig controleren van het lichaam op symptomen, en het vermijden van situaties of plaatsen uit angst voor ziekte.

 

  • Fobie: een fobie is een intense, irrationele angst voor een bepaald object of een bepaalde situatie. Deze angst is vaak buiten proportie in vergelijking met het werkelijke gevaar en kan ertoe leiden dat je de gevreesde situatie of het object vermijdt. Voorbeelden van specifieke fobieën zijn hoogtevrees, claustrofobie (angst voor kleine ruimtes), angst voor dieren zoals spinnen of honden, vliegangst, en angst voor bloed of injecties. Wanneer iemand met een specifieke fobie wordt geconfronteerd met het gevreesde object of de situatie, kan dit leiden tot onmiddellijke angstreacties, zoals paniekaanvallen. De angst is vaak zo intens dat het dagelijks functioneren wordt belemmerd. Mensen met een specifieke fobie beseffen meestal dat hun angst overdreven is, maar ze kunnen deze niet onder controle krijgen.

Afspraak maken of meer informatie

Ervaar je angsten en ben je op zoek naar therapie? Of wil je meer weten over de behandelmogelijkheden, kosten of vergoedingen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Er is geen wachtlijst, je kunt direct bij mij terecht!