Stress en Burn-out
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagende of bedreigende situaties. Het lichaam reageert door stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, vrij te geven. Stress is in beginsel nuttig en kan positieve effecten hebben. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor meer motivatie, prestatieverbetering en een betere focus of alertheid. Hoewel stress in sommige situaties nuttig kan zijn, kan chronische of overmatige stress schadelijk zijn voor je gezondheid en welzijn.
Stress kan tot veel verschillende psychische problemen leiden, maar bij stressklachten denken we vaak aan overspannenheid, overbelasting of burn-out. In deze gevallen is er sprake van een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting die ontstaan is door langdurige en overmatige stress. Het komt vaak voor bij mensen die zich overweldigd voelen door hun werk of persoonlijke verplichtingen en niet in staat zijn om aan de constante eisen te voldoen. Deze aanhoudende stress kan leiden tot fysieke klachten (hoofdpijn, gespannen spieren, vermoeidheid, maag- en/of darmklachten, slaapproblemen), emotionele klachten (angst, prikkelbaarheid, depressie, gevoelens van overweldiging) en gedragsmatige klachten (verandering in eetlust, sociale terugtrekking, uitstelgedrag, verhoogd gebruik van alcohol of drugs).
Herstellen van een overmatige of chronische stress in meerdere fases:
- Fase 1: Accepteren en rust nemen. De eerste stap in het herstelproces is het accepteren dat je overbelast bent en het nemen van voldoende rust. Dit betekent vaak dat je tijdelijk stopt met werken of je werklast vermindert om je lichaam en geest de kans te geven om te herstellen.
- Fase 2: Oorzaken onderzoeken. In deze fase is het belangrijk om te begrijpen welke factoren hebben bijgedragen aan de overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met de hulp van een psycholoog. Samen onderzoek je de oorzaken van de chronische stressklachten en stel je een behandelplan op. De oorzaken kunnen zowel extern (hoge werkdruk, complexe thuissituatie, onduidelijke verwachtingen), als intern zijn (perfectionisme, faalangst, geen grenzen kunnen stellen, onvoldoende zelfzorg).
- Fase 3: Oplossingen uitvoeren. De derde fase richt zich op het uitvoeren van de oplossingen die je samen met je therapeut hebt bedacht om de stress te verminderen en je energie te herstellen. Dit kan onder andere het aanleren van nieuwe coping-strategieën, het aanpassen van je werkomgeving en het veranderen van bepaalde ideeën of gedragingen omvatten.
Naast de hierboven beschreven stappen is ook zelfzorg essentieel voor het herstel van een burn-out. Dit omvat onder andere voldoende slaap, gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het zoeken van sociale steun.
Afspraak maken of meer informatie
Voel je je uitgeput, gestrest of zit je in een burn-out en ben je op zoek naar professionele hulp? Wil je meer weten over de behandelopties, kosten of vergoedingen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ik neem snel contact met je op.
Er is geen wachtlijst, je kunt direct bij mij terecht!