Trauma en PTSS
Schokkende gebeurtenissen, zoals een overval, oorlogsgeweld, een verkeersongeluk, emotionele mishandeling en seksueel misbruik kunnen langdurig psychische klachten veroorzaken. Ook andere vormen van trauma, zoals langdurig gepest worden, natuurrampen of het plotselinge overlijden van een naaste, kunnen leiden tot trauma-gerelateerde psychische problemen, zoals PTSS.
Mensen met een trauma-gerelateerde klachten kunnen last hebben van nachtmerries, flashbacks, en extreme angst of vermijding van situaties die aan het trauma doen denken. Vaak zijn er ook nog andere psychische en lichamelijke klachten, zoals slaapproblemen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en heftige emoties zoals woede, angst, schuld of schaamte. Tussen de 50 en 80% van de Nederlanders maakt in zijn of haar leven tenminste één potentieel traumatische gebeurtenis mee. Ongeveer 7% van hen ontwikkeld uiteindelijk een posttraumatische stress-stoornis. PTSS gaat vaak gepaard met andere klachten, zoals rouw, depressie, dwang of verslaving.
Er zijn verschillende behandelmethoden voor trauma en PTSS:
- Imaginaire Exposure (IE): ook wel `blootstelling' genoemd, is een vorm van cognitieve gedragstherapie die wordt gebruikt voor het behandelen van PTSS. Tijdens deze vorm van therapie wordt je gevraagd om herinneringen aan het trauma op te roepen en deze gedetailleerd te beschrijven. Het doel is om de angst en negatieve gedachten over het trauma te verminderen door herhaalde mentale blootstelling aan de herinneringen.
- Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR): een zeer effectieve therapie voor het behandelen van PTSS en trauma-gerelateerde klachten. Tijdens een EMDR-sessie wordt de cliënt gevraagd aan bepaalde aspecten van de traumatische gebeurtenis te denken, terwijl hij of zij oogbewegingen maakt. Dit proces helpt de hersenen de herinnering op een gezondere manier te verwerken, wat resulteert in een afname van de klachten.
- Imaginaire Rescripting (IR): dit is een therapeutische techniek waarbij je negatieve of traumatische herinneringen herschrijft om de betekenis ervan te veranderen. Tijdens deze therapie haal je een traumatische gebeurtenis op uit je geheugen en stel je je voor hoe deze anders had kunnen aflopen. Je beeldt je in hoe je zou willen dat de gebeurtenis verliep en visualiseert je dat dit daadwerkelijk gebeurd. Dit proces helpt je om de basisbehoeften die tijdens het trauma werden geschonden te vervullen en biedt de mogelijkheid om gevoelens en behoeften die je op dat moment moest onderdrukken, nu te uiten. Het helpt ook om gedrag te verbinden aan je gevoel, wat kan bijdragen aan een betere emotie-regulatie.
- Narratieve Exposure Therapie (NET): dit is een behandeling voor mensen met PTSS die meerdere traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Het draait om het creëren van een samenhangend levensverhaal waarin deze gebeurtenissen worden verwerkt en een plek krijgen. Tijdens de therapie wordt een levenslijn opgezet, waarin traumatische gebeurtenissen -maar ook positieve herinneringen- worden geplaatst in hun context van tijd, plaats en ruimte. Er vindt exposure plaats en de cliënt wordt begeleid in het opstellen van een levensdocument waarin de herinneringen worden herschreven en verwerkt.
- Schrijfopdrachten: ook wel expressief schrijven genoemd. Er zijn verschillende protocollen ontwikkeld waarbij het opschrijven van gevoelens, gedachten en ervaringen helpt om trauma te verwerken. Het is een laagdrempelige en effectieve manier om emoties te uiten en betekenis te geven aan traumatische gebeurtenissen. In mijn optiek zijn schrijfopdrachten vooral waardevol bij traumatische rouw, of als extra element in een reguliere traumabehandeling.
Afspraak maken of meer informatie
Heb je een traumatische ervaring meegemaakt en ben je op zoek naar professionele hulp? Wil je meer weten over de behandeling, de kosten of vergoedingen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ik neem snel contact met je op.
Er is geen wachtlijst, je kunt direct bij mij terecht!