Lichamelijke klachten
Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zijn fysieke symptomen waarvoor geen volledige medische verklaring kan worden gegeven. Dit betekent niet dat de klachten "tussen de oren zitten" of uitsluitend psychisch van aard zijn, maar vaak ontbreekt er een effectieve medische behandeling. Deze klachten variëren van chronische pijn en vermoeidheid tot problemen met de spijsvertering. Voor veel mensen zijn ze niet alleen fysiek belastend maar ook emotioneel verwarrend, vooral wanneer medisch onderzoek geen duidelijke antwoorden biedt.
Aanhoudende lichamelijke klachten zijn symptomen die meer dan zes maanden aanhouden, zonder dat er een duidelijke medische oorzaak wordt vastgesteld of een oplossing wordt gevonden. Als medische aandoeningen zijn uitgesloten, kan een psycholoog helpen bij het begrijpen en behandelen van deze klachten. Therapie kan meer inzicht bieden in hoe bepaalde gedachten en gedragingen bijdragen aan het onderhouden of verergeren van de lichamelijke klachten. Veel lichamelijke klachten, zoals chronische pijn of vermoeidheid, worden mede beïnvloed door zowel psychologische als gedragsmatige factoren. Door deze factoren te identificeren en aan te pakken, kunnen cliënten leren om beter met hun klachten om te gaan en de impact ervan te verminderen. Daarnaast kan een psycholoog je helpen om je mentale veerkracht te versterken. Hierdoor wordt de ervaren lijdensdruk minder en kunnen de gevolgen van lichamelijke klachten worden verzacht.
Veelvoorkomende lichamelijke klachten:
- Chronische vermoeidheid: is een complexe aandoening die wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid die niet verbetert door rust en die niet direct kan worden verklaard door een onderliggende medische aandoening. Deze slopende vermoeidheid kan het dagelijks functioneren ernstig belemmeren en heeft een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven van de degenen die ermee te maken hebben.
- Hoofdpijn en migraine: deze veelvoorkomende klachten kunnen een grote impact kunnen hebben op het dagelijks leven. Hoewel de precieze oorzaken van hoofdpijn en migraine vaak complex en persoonsgebonden zijn, spelen factoren zoals stress, hormonale schommelingen, slaapgebrek, voeding en omgeving een belangrijke rol. Het begrijpen en herkennen van persoonlijke triggers kan helpen bij het voorkomen en verminderen van deze klachten.
- Duizeligheid: dit veelvoorkomende symptoom kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hoewel fysieke oorzaken, zoals een oorontsteking of evenwichtsstoornis, vaak de meeste aandacht krijgen, spelen psychische factoren ook regelmatig een belangrijke rol. Duizeligheid kan bijvoorbeeld het resultaat zijn van een angststoornis, PTSS, chronische stress of depressieve klachten. Ook staat duizeligheid in sommige gevallen volledig los van psychische problemen. Ongeacht de oorzaak kan de impact van duizeligheid vaak worden verminderd met behulp van gerichte therapie.
- Buikpijn en spijsverteringsklachten: de oorzaken van maag- en darmklachten kunnen divers zijn. Ze kunnen worden veroorzaakt door voeding, infecties, medicatie, en zelfs door psychologische factoren zoals stress en angst. Het lichaam en de geest zijn nauw met elkaar verbonden, en dit geldt zeker voor het spijsverteringssysteem. Het is bekend dat stress een directe invloed kan hebben op de werking van de darmen, wat kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree en constipatie.
- Spier- en gewrichtspijn: fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn in spieren en bindweefsel, samen met vermoeidheid, slaapstoornissen en cognitieve problemen. De oorzaak van fibromyalgie is nog niet volledig bekend, maar vermoedelijk spelen genetische, omgevings- en psychologische factoren een rol. Behandeling richt zich voornamelijk op het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. In dit kader speelt therapie een cruciale rol. Het kan onder andere helpen bij betere pijnmanagementstrategieën, het verbeteren van de stemming en verminderen van de depressieve symptomen.
- Onverklaarbare pijn: psychologische behandeling speelt een cruciale rol in de effectieve aanpak van chronische pijn. Methoden zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen negatieve gedachtepatronen te doorbreken, terwijl mindfulness en ontspanningsoefeningen bijdragen aan het verminderen van stress. Een holistische aanpak, die zowel fysieke als psychologische therapieën combineert, levert vaak aanzienlijke voordelen op.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen om lichamelijke symptomen op een andere manier te interpreteren en er beter mee om te gaan. Dit kan leiden tot een vermindering van bijvoorbeeld angst en stress, wat op zijn beurt de intensiteit van de lichamelijke klachten kan verminderen. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) helpt bij het accepteren van klachten zonder erdoor overweldigd te raken en combineert mindfulness met gedragsverandering. Door de focus te verleggen naar persoonlijke waarden en doelen, kunnen cliënten een betekenisvoller leven leiden, zelfs met hun symptomen.
Afspraak maken of meer informatie
Heb je lichamelijke klachten en wil je leren hoe je hier minder door beïnvloed wordt? Of ben je benieuwd naar de behandelmogelijkheden, kosten of vergoedingen? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, en ik neem snel contact met je op.
Er is geen wachtlijst, je kunt direct bij mij terecht!